Obiloviny

pohanka

Pohanku seženete buďto světlou loupanou a nebo i se slupkama hnědou. Výživnější je samozřejně ta neloupaná. Dnes jde běžně koupit i ve varných sáčcích. Doporučuji spařit vodou na sítku a pak dát teprve vařit do vody. Pohanka potřebuje 1,5 x více vody , než má před vařením. Můžete dochutit trošku...

kukuřice

Kukuřice neobsahuje lepek, je tedy vhodná i u kojenců a pro bezpelkovou dietu. Je lehce ztravitelná a obsahuje dostatek výživných látek.   Dá se jíst jako klásek povařená ve slané vodě, tedy čerstvě utržená někde na poli. Dá se jíst jako jednotlivá žlutá zrníčka, ale lze si zakoupit i...

jáhly

Jáhly jsou malá žlutá zrníčka . Jsou hodně výživné. Dají se jíst nasladko i na slano. Před jakoukoliv úpravou je dobré je spařit vařící vodou a scedit přes sítko. Já doporučuji spařit a prolít vodou až třikrát. Jáhly totiž jinak mají takovou žluklou chuť. Po spaření již nemají žádnou...