svíčková s knedlíkem a s klasem

potřebujeme:

mrkev nakrájenou, petržel nakrájenou, celer nakrájený, cibuli, česnek,

sůl, papriku, pepř, bobkový list, hřebíček, petrželová nať, nové koření,

olej,

mléko a smetanu zakysanou,

hladkou mouku, tak 2 až 3 vrchovaté lžíce,

klaso ( výrobek z pšeničné bílkoviny ochucený podobně jako salám), ( nebo uvařené sojové maso plátky v zeleninovém bujónu tak 20 minut a scezené a vymačkané od šťávy),( nebo seitan, výrobek z pšeničné mouky)

 citrón,

houskový knedlík.

 

Nakrájenou zeleninu dáme vařit do vody až změkne. Vody tak jen na zalití zeleniny, ne více. Přidáme olej a koření.  Uvařené vše rozmixujeme ( před tím vytáhneme hřebíček a nové koření). Dáme znovu vařit a přidáme trošku mléka a  zahustíme jíškou z mléka a hladké mouky. Chvilku povaříme a přidáme také nakrájené klaso na kolečka nebo sojové plátky nebo seitan . Vypneme vaření a přidáme jeden stroužek prolisovaného česneku. Můžeme dochutit troškou zakysané smetany a také dát trošku citrónové šťávy.

Podáváme s knedlíkem.