čočka

Čočka se vyskytuje zelená, červená a nebo čočka puy. Patří mezi luštěniny a  mezi nejlepší potravinu, která udržuje rovnováhu cukru v krvi.

Obsahuje tyto živiny:

vitamíny B1,B2,B3,B5,B6,E, K, beta-karoten,biotin,kyselinu listovou,vápník,měď,jód,železo,hořčík,mangan,draslík,fosfor,selen,zinek,

vlákninu, bílkoviny,složité sacharidy.

 

 

Před použitím je dobré ji proprat ve vodě a namočit tak na 12 hodin do vody. Poté se i s vodou ve které byla namočená vaří alespoň hodinu. U červené čočky stačí tak 15 minut a ani se nemusí namáčet. Je dobré přidávat sůl a koření až ke konci vaření, a přidat i trochu oleje, a třeba i česnek, cibuli,.... většinou chutná všem i dětem. Dá se z ní dělat nejen hustá kaše, polévka, ale i rúzné pomazánky, karbanátky a použít ji do různých směsí.

Čočka se také výborně hodí ke klíčení.  Stačí obvykle tak max. 1,5 až 2 dny a máte klíčky, které lze jíst jen tak a nebo v zeleninových salátech a nebo na chlebu. Klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů, včetně vitamínu C a E.

postup klíčení: 

Namočíme čočku tak asi 1 hrst  ve vodě přes noc ( 12 hodin) , poté vodu slijeme. Nachystáme si misku, kde na dně bude trošku vody  a sítko, které lze dát do této misky, ale voda bude pod sítkem. Čočku propláchneme novou vodou a dáme i se sítkem do misky  s vodou na dně. Zakryjeme kouskem látky a nebo ubrouskem. Takto proplachujeme 2x denně, aby nevznika v čočce plíseň a měníme i vodu v misce. Jakmile jsou klíčky tak 3 až 5 mm, můžete klíčky celé jíst.  Tyto klíčky jsou moc chutné.